Автор: Кориере дела Сера. Превод за Гласове Владислав НаковГрадове и най-вече

...
Автор: Кориере дела Сера. Превод за Гласове Владислав НаковГрадове и най-вече
Коментари Харесай

Кориере дела Сера: Украйна опустява: има все по-малко деца и жители. Много хора няма да се върнат, това е катастрофа

Автор:  " Кориере каузи Сера ". Превод за " Гласове " Владислав Наков

Градове и най-много празни села, разграничени фамилии, сами бойци на фронта, със съпруги и деца в чужбина, които няма се върнат, внезапно спаднала раждаемост: Украйна претърпява демографска рецесия с пагубни измерения.

Експерти споделят: „ Колапсът с изчезващото популацията скоро ще аргументи колосални стопански и обществени проблеми. Путин губи войната, само че въпреки всичко може да завоюва предизвикването за бъдещето на постоянна и самостоятелна Украйна “. В общественото пространство обаче има един проблем, за който се приказва малко. Проблемът е доста сериозен, само че никой не знае по какъв начин да се оправи с него, а нетърпящата отсрочване битката против съветската инвазия ни принуждава да отложим всеки различен въпрос. „ Когато къщата гори, първо би трябвало да изгасите огъня и едвам по-късно ще мислите какви мебели да купите “, пазят се членовете на държавното управление на Зеленски.

Масовото бягство

Все отново въпросът наподобява прекомерно незабавен, с цел да се отсрочва. Нека просто погледнем числата: През 1991 година, след разпадането на Съветския съюз, популацията на Украйна бе към 52 милиона души. Националното броене от 2001 година регистрира 48,5 милиона, а в месеците преди нашествието на Путин от 24 февруари 2022 година популацията беше намаляло до към 42 милиона. Тези цифри са в сходство с намаляването на популацията в някогашните руски републики. Но най-сериозният удар пристигна в първите седмици от последните 17 месеца на войната, което докара до всеобщо бягство в чужбина на дами и деца, като се има поради, че държавното управление неотложно забрани на мъжете на възраст сред 18 и 65 години да напущат страната. Днес непрекъснатото население на Украйна се прави оценка на сред 28 и 31 милиона души.

Кой няма желание да се връща

„ От 52 милиона до по-малко от 30 за три десетилетия: доста сериозна загуба за страната, която компрометира опцията за възобновяване след края на войната, заплашва икономическото нормализиране и унищожава пенсионната система - изяснява Александър Деменчук, ректор на факултета по Политически науки в Киев - Децата липсват, затова липсва бъдещето. Млади дами от междинната и от високата междинна класа, с чудесно обучение, напуснаха страната. А още по-лошото е, че повече от половината от тях нямат желание да се върнат в Украйна. Децата учат в немски, полски, австрийски, френски или холандски учебни заведения. Майките незабавно си откриха работа. Европейската политика на посрещане в началото ни изглеждаше като знамение от благотворителност, само че в този момент се оказва проклинание ".

Според Ела Либанова, почитан демограф от Националната академия на науките, всичко това се отразява на раждаемостта, която се е сринала до 0,7 %, една от най-ниските в света.

Войниците останаха сами

Това са данни, които ние, публицистите, ревизираме всеки ден. Всички градски центрове, ситуирани наоколо до Донбас, са пусти: остават единствено възрастни, заболели и небогати. Но казусът е народен.

„ Повечето от най-хубавите ми сътрудници бързо си откриха работа в Полша и Франция. Индустриите ни не работят, няма пазар. Никой от тях няма да се върне “, споделя Сергей, ИТ бизнесмен с офиси в цялата страна. Случва се също да срещнете бойци и офицери, които споделят, че са останали сами. „ Съпругата ми с двете ни деца на 5 и 7 години отпътуваха за Германия в първите дни на войната. Оттогава се чуваме все по-рядко. Наскоро разбрах, че си е намерила нов сателит в живота “, споделя Алексей, 40-годишен капитан, покрай Бахмут. „ Конфликтът ще усили % на разводите. Жените напущат мъжете, даже бойците от време на време намират нови спътници “, споделя Юлия Комар, психолог- фамилен терапевт. Дебатът е открит по въпроса за вероятно завръщане. Скорошно изследване на “Агенцията за бежанците към Организация на обединените нации ” демонстрира, че 76% от бежанците имат намерение да се върнат. Но украинските специалисти остават доста скептични. „ През идващите два месеца нашето държавно управление ще изготви стратегия за поддръжка на искащите да се върнат, пробвайки се да включи и европейски сътрудници “, споделя професор Деменчук. Надеждата му е това да се случи " допустимо най-скоро ”.

 

Инфо:  " Кориере каузи Сера "

Превод за " Гласове " Владислав Наков

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР